Ruwharige vachten
Tijdens haar opleiding heeft Brenda van der Vaart zich gespecialiseerd in plukvachten: het plukken en behandeling van ruwharige vachten. Het plukken van de vacht gebeurt op originele wijze, met de hand, zonder gebruik van hulpmiddelen. Dit neemt iets meer tijd in beslag, wat ten goede komt aan de vacht. Bij het gebruik van hulpmiddelen, zoals trimmessen, is de kans groot dat de vacht of de nieuwe haren beschadigd raken of afbreken door te ruwe behandeling.
Plukvachten zijn een uitzondering aan het worden
Het komt steeds vaker voor dat een plukvacht niet meer of maar gedeeltelijk kan worden geplukt. Door het domesticeren van huishonden zijn plukvachten een uitzondering aan het worden. Voorheen was de natuurlijke cyclus voor plukken duidelijk aanwezig. Deze verdwijnt stilaan. Doordat honden in huis laten leven en wij er gezelschapsdieren van hebben gemaakt verandert de natuurlijke plukvacht. Dit komt onder andere door onze leefomgeving. Verwarming in huis, slapen op bed of in warme mandjes en voedingspatronen zijn allemaal van invloed. Nederland is een van de weinige landen waar de pluktechniek nog wordt gehanteerd. In meerdere landen is plukken van vachten niet meer toegestaan en worden vachten op andere manieren verzorgd, behandeld en gemodelleerd.
Trimkoorts
Het belang van uw hond staat in onze trimsalon altijd voorop! In een enkel geval is het helaas niet (meer) mogelijk een plukvacht te plukken. Indien een vacht niet is zoals een plukvacht dient te zijn, gaan we over op een andere vachtbehandeling. Zo loopt uw hond bij ons nooit het risico op ‘trimkoorts’ door te ruwe behandeling. Regelmatig komen er honden bij de dierenarts doordat de haren eruit zijn getrókken. Dit is niet wat wordt bedoeld met ‘plukvacht’. Er ontstaan dan kleine wondjes. Deze kunnen gaan irriteren of ontsteken. Dit is voor een hond een hele nare ervaring. Ten eerste zijn de haren niet geplukt, maar eruit getrokken en vervolgens moet je naar de dierenarts met een pijnlijke, ontstoken huid en soms koorts. Wij proberen dit te voorkomen door uw hond met zorg te behandelen.
Plukrijp
Geduld is een schone zaak bij een hond met een plukvacht. Haargroei laat zich niet manipuleren door de wil van de mens en kent verschillende fases. Voor een goed resultaat dient de vacht volledig plukrijp te zijn. Wordt de vacht toch eerder geplukt, dan zal dit pijnlijk zijn voor uw hond en niet het gewenste resultaat geven.

Niet plukrijp
Ziet uw hond er onverzorgd uit, maar is hij/zij nog niet plukrijp? Dan kunnen wij de vacht wel op andere wijze behandelen. Door uw hond te wassen komen de reeds rijpe haren door het gewicht van het water en de shampoo los. De lange haren kunnen worden ingekort. Zolang de lengte boven de wolvacht blijft kan het geen kwaad een plukvacht te knippen. Voetjes, buik, liezen en hoofd worden mooi bijgewerkt. Zo heeft u toch een verzorgde hond. Deze behandeling voeren wij vaak uit bij Cairn Terriërs en Teckels.
Te zachte vacht
Een plukvacht behoort uit stugge haren te bestaan. Sommige vachten zijn simpelweg niet stug genoeg om te plukken. Hier is niets aan te veranderen, het is de structuur van de vacht. Er zit dan niets anders op dan scheren of knippen.
Geen ondervacht
In een enkel geval heeft uw hond wel een plukvacht, maar weinig tot geen ondervacht. De vacht zou dan geplukt kúnnen worden, maar het resutaat is ronduit bedroevend. Uw hond zal na een pluksessie zo goed als kaal door het leven gaan. Ook duurt de groeicyclus van de nieuwe haren erg lang.
Algemene conditie van uw hond
Naarmate uw hond ouder wordt, zal de huid wat dunner worden, spieren en gewrichten belast zijn en vermoeidheid sneller optreden. De vacht is niet meer in optimale conditie. Wij zullen daarom adviseren over te gaan op gedeeltelijk plukken en effileren.
Wassen van ruwharige rassen
Plukvachten mogen vóór de behandeling worden gewassen. Het verschilt enorm per vacht of deze beter geplukt wordt door eerst te wassen of achteraf. Dit beoordelen wij ter plekke.
Ruwharige rassen
[checklist style=”arrow”]
- Airedale Terriër
- Australische Terriër
- Border Terriër
- Cairn Terriër
- Duitse Staande Draadhaar
- Fauve de Bretagne
- Fox Terriër
- Grand Basset Griffon Vendeen
- Ierse Wolfshond
- Jack Russell
- Korthals Griffon
- Lakeland Terriër
- Laekense herder
- Norfolk Terriër
- Norwich Terriër
- Petit Basset Griffon Vendeen
- Spinone Italiano
[/checklist]